Tuesday, December 28, 2010

Kisah si pelvis.

Lagi kisah aku yang boleh menimbulkan pergelengan kepala tanpa henti selama tige belas minit. Awas.

Dua minggu lepas saya terjatuh di bilik tidur kerana lantai basah setelah dimop. Jatuh terduduk. Tapi span saye kan tebal. Extra cushion. So takde hal la. Tak sakit pon (boleh nak berlagak lak di saat serius ni).

Selang beberapa hari saya rasa macam sengal-sengal. Tapi saya abaikan. Terlupa kisah terjatuh. Maka buat kesimpulan sendiri : Salah tidur la ni.

Tapi makin hari, makin sakit. Tetap saya abaikan. Masuk malam ke-empat saya sakit, saya tak boleh tidur langsung. Rasa seperti tulang pinggul ni ditarik-tarik. Berdenyut-denyut nak-nak bila malam. Sakitnya Allah je la tahu kot. Atau sesiapa yang pernah merasai kecederaan begini. 

Masuk malam ke enam, saya dah tak keruan. Sekitar bilik ni saya tawaf. Baring tepi katil. Baring tepi bilik air. Baring tepi pintu. Duduk celah katil. Berpaut dekat ampaian. Berguling-guling. "Ya Allah, sakitnya. Macam ni ke rasa nak bersalin.. Huwaaa~" Senang cerita, memang penjelasan terbaik untuk maksud "tak keruan".

Kadang-kadang saya menangis. Sebab sangat sakit. Sambil tu, encik kesayangan membebel-bebel tanpa henti, suruh pergi hospital. Beliau layak mendapat Anugerah Pembebel Harapan Terbaik. Saya dengan confident seolah-olah pernah belajar medic separuh jalan berkata, takpe ni takde pape. Urat bengkak je pun. Sebab tu lah malam-malam sakit. Masuk angin.

Esoknya pergi klinik setelah membikin janji dengan orang tu. Risau nanti habis lak skrip pembebelan dia, mungkin kena tarik balik anugerah tu kan. Doktor muda tu tak sentuh pun saya. Satu soalan je dia tanya, "Boleh angkat kaki kan?"

Memanglah boleh, sengal. Ko nampak aku masuk bilik tadi, terbang pakai awan guling ke?


Dia bagi dua benda. Analgesic cream and the only painkiller I can take so far, Arcoxia.

Aku balik dengan rasa kecewa membayar RM45 kepada doktor yang seperti habis madu sepah dibuang itu.

Malam tu, makan painkiller yang kesannya selama 24 jam itu dengan harapan sakit berkurangan maka saya boleh tidur mimpikan Ashraf Muslim. Tapi, sikit pun tidak. Saya merana lagi malam itu. Keluar air mata.

Esoknya, saya pergi hospital Pantai, atas arahan doktor peribadi tanpa lesen (re: dia yang disebut tadi).  Hari Ahad, maka pakar-pakar tiada. Yang ada, GP saja lah. Bukan Goreng Pisang tapi General Practitioner. Dia tak pasti apa yang tak kena. Either soft tissue injured, atau tulang crack, atau muscle torn. So dia advise datang balik esoknya (Isnin) untuk jumpa Orthopedic terus.

Maka malam itu saya sambung merana. Painkiller diberi with higher dose. Tiada kesan.

Isnin, saya muncul lagi hospital tersebut. Terus pergi klinik Ortho. Dr Kew nama diberi. Memang kena queue pun. Punya lah ramai! Saya datang lambat, pukul 11. Oppp bukan sebab isu bangun lambat. Tapi sebelum tu, saya kena bergegas ke KPJ Specialist Hospital untuk post admission follow up yang masa saya kena asthma tu. Alaa.. hospital yang ada Baby Hatch tu lah. (Baca paper ke tak?)

Tunggu punya tunggu.. kul 1 baru dapat masuk jumpa Ortho. Hampir give up di situ. Punggung dah kebas. Berbekalkan hasil pembebelan yang penuh di dada, maka saya bertabah sahaja sehingga nama dipanggil. Penat queue nak jumpa Dr Kew.

Wah doktor, sepertinya biasa melihat wajah kamu tapi di mana ya?

Dia check-check dan minta buat X-Ray. Haissssshh~~~!! Ni den lomah ni. Bukan apa, tadi dah lalu Jabatan Pengimejan.. SESAK.

Dengan berat hati, saya melangkah menuju ke lif dan turun ke jabatan yang disebut tadi. Sesaknya. EEEEEPP! Bila ambil nombor, saya tanyalah orang tu.. "Lama ke? Ramai gila ni."

"Emm.." Dia tak boleh nak jawab, sengih je.

"Lama sangat ke?" Saya tanya lagi. Tak puas hati.

"Turn awak lagi dua puluh orang.."

"Ada sampai sejam tak?" 

"Takde lah sampai sejam."

"Ok."

Saya pun ambil tempat duduk. Muka toya. Jangan nak ngorat aku time ni. Aku seligi satgi. (bajet cun macam Hanis Zalikha)

Tapi, laju woooo diorang panggil nombor. Sekali 6 terus dia panggil. Caya lah. Tup tup, nombor saye sampai. Masuk ambil Xray. Eh eh, not bad radiographer ni. Cakap pun very polite (kecuali part suruh cabut bra.).

Banyak pulak posisi dia amik. Sakit. Tahan je lah. 

Selesai. Balik rumah. Patut lepas siap Xray, pergi balik jumpa si Orthopedic surgeon ni tapi dia ada tiga operation hari tu, so tak sempat nak jumpa. Maka esoknya baru boleh jumpa.

Merana lagi untuk satu malam. 

Hari ni, awal pagi dah sampai hospital. Klinik pun tutup lagi. Saya orang nombor dua sampai. Ada auntie ni dah  tunggu dengan anak dia yang ber-wheelchair sejak pukul 7 pagi. Masa saye sampai, pukul 8.20. Dia cakap if lambat, nanti ramai orang. Ye, saya tahu.

Aku tahu klinik buka pukul 8.30pagi. Tapi by 8.45, baru lah assistant Dr Kew buka klinik.

Assistant dia ni ingat pulak tu nama aku. (eh apsal kejap aku, kejap saya ni?) 

"Ayu, bawak Xray? Meh bagi dulu."

Cantik kan sampul Xray dia?


Dr Kew pulak muncul pukul 9.30! Pastu cik adik tu pun panggil, "Ayu, masuk dulu, Yu." 

Herk~ Cemane pulak aku first patient? Auntie tu dah gelisah tengok aku. Seb baik saya ni tak macam sesetengah manusia haprak yang pentingkan diri.

"Eh, bagi auntie ni dulu lah. Dia dah lama tunggu."

Terus auntie tu bangun, dengan muka lega macam baru pas berak batu. "Thank you." 

So I went second and... Dr Kew tarik keluar Xray film.

Saya dah belek sesiap dah film tu, bajet cam muscle terkoyak ke hape ni kan...  (nak tanya la si kembar saye tu.. tapi dia MIA je..) Sila rujuk gambar di bawah. Kalau faham lah..



So what's the actual finding?

Nantikan entry seterusnya. Hahahahaha~

Lapar lah. Nak gi makan. Daa.









Wednesday, December 22, 2010

Seketika.


Snap! Snap!



Pergh... cunnya gambar aku amik. Boleh masuk dalam Instagram.

Snap lagi lah.. Bukan selalu datang Krabi.


Maha Suci Allah.. Lawa betul pemandangan kat sini!

Confirm dalam instagram ramai yang akan Like, Like, Like.

Fui.. perempuan ni.. body meletup. Snap!

Sunset! Terbaik angle ni. Snap!



Cuba ambil gambar pokok kelapa, celah-celah daun ada matahari. Snap!



Ish.. Kalau ambil gambar awan ni, lawa. Baring jap atas pasir.. Snap!


Tiba-tiba pening kepala. Tapi hati puas sangat. Tak sabar nak upload dalam Instagram.

Seronok!

I love you, Krabi.



Ting~ Ting~ (bunyi SMS).

Terjaga lalu tersedar.


Alaa... gambar-gambar tu dah takde..


:(










(Images googled. TQ.)

Tuesday, December 21, 2010

Saturday, December 18, 2010

A little piece of thought.


This entry was written by someone who I do not know at all. But it kinds of sparks my interest on her opinions about Harry Potter in Islamic perspective.

I love when Muslims can be this open-minded.

Happy reading.

"I don't know where you learned about right and wrong, but you seem to have missed a few crucial lessons." 
- Mrs. Weasley

"Magic is haram!"
"Harry Potter? More like FITNA-POTTER!"
"Harry Potter is…SHAITAIN!"
"No man, I'm staying away from these books just to be safe."

And this my friends is a conversation of which I've had to partake in far too many times. Yes, I know the argument is 'I want to be careful, books have impact' etc. But really, dudes, this book has a positive impact if anything.

The final film is winding its way to movie theaters; many of you by the time of reading this have already seen the first part of Deathly Hallows. I don't think it is an end to the saga of Harry Potter in the slightest, this series will continue being wonderful, amazing and yes- magical. Some individuals seem to be hung up over the fact that the book has MAGIC! And therefore it's the scariest thing ever, because our children will turn into crazy black-magic baddies.

So I ask the question,

"Give me one kid whose gone OMG! I'm going to turn to BLACK MAGIC from now on!"

Can you?

No.

You can't.

But, I can give you plenty of children, teenagers, young adults and old people alike  who have been inspired by the courage of Harry, the bond of friendships between the Trio, the wisdom imparted by Dumbledore, the bond of familial love, the true heroism in Snape's overcoming of his inner demons...

I think, honestly, those who lambaste Harry for propagating 'magic' are missing the point. The book isn't about the magic. It would be just as brilliant if Harry was a little Indian boy called 'Harbinder Pankaj' and it was his tale of going to a school for tiger tamers with his best friends Rohan Wala and Harpreet Govinda.

It's the message, what the books boil down to is Love.

"Your mother died to save you. If there is one thing Voldemort cannot understand, it is love."  - Albus Dumbledore

This is one of the things that I'm amazed that passes over readers heads when they watch the movies or read the books. The emphasis that J.K. Rowling (Jo) puts on a mother's love throughout the novel from the start is what is emphasized. It is the key thing that propels the books along.  It is a seemingly simple enough concept, but Jo portrays it as it should be: fraught with the difficulties of having it, lacking it, wanting it and not understanding it.


Harry's very existence is defined by love- the fact that the reason why Voldemort couldn't kill him with the ultimate, scary, omg-no-one-has-ever-survived-it-before death curse was that his Mother died to save him and continued to protect him all his life.

Dude, I mean- come on can I get a SubhanAllah?

All of the Mother characters in the novel are incredibly portrayed, they are strong and willing to go the distance for their children. Jo, being a single mother herself, understands that love that is so often overlooked in society today. Molly Weasley, the Weasley Matriarch, is one of these key mother figures. Further we have Narcissa Malfoy, by all accounts a 'bad character' but made good in our eyes when she risks life and limb for the protection of her son, Draco.

And then we have Voldemort, who by all accounts is evil. Why? Well that's a whole other debate, but it can be boiled down to the lack of love he had in his life and his disregard for his own mother who died giving birth to him. He is vilified by the very fact that he isn't able (rather, willing) to love.

“That which Voldemort does not value, he takes no trouble to comprehend. Of house-elves and children's tales, of love, loyalty, and innocence, Voldemort knows and understands nothing. Nothing. That they all have a power beyond his own, a power beyond the reach of any magic, is a truth he has never grasped.”  - Albus Dumbledore

So here you have it; what the books are about. The value of a deep familial love and how this is the only 'true magic' and the strongest.

As a Muslim, I'd love to have my future children read this. I'd want any kid to read this. We don't have enough of this in a culture so fraught with the nonsensical idealizations of romantic love, 'motherly love' has fallen by the wayside. When I see mothers disregarded in a culture that only purports sexuality and hedonism, I see Harry Potter standing as one of the only pop culture icons that is against that. That tells young people to love your family, love your mother because there is no one on this earth who will love you more- and to not just love them, but to respect them.

Of course, of course, we are taught this in Islam. Motherly love is so important in Islam that one of the gravest sins a Muslim can commit is to not come to their parents when they are called by them. And yes, I am very well aware of the fact that J.K. Rowling is not a Muslim. But you can not deny that her books are positive and that they can be read by Muslims as a means of of finding a positive modern day role model and for reinforcing values that have been left by the wayside.

There is so much more to these books, it really hurts me when Muslims tell me that it's haram. That they're staying away from it just to be 'safe'. To me that is simply willful ignorance. I mean, when we have a new generation emerging who have idiots like Ke$ha and Miley Cyrus as role models, why wouldn't you want to take them away from that and introduce them to a more positive side of pop culture? A side that is in line with Islamic values?

Harry Potter is not about the magic of wand waving, it's about the magic of the heart.

“Tell me one last thing,” said Harry. “Is this real? Or has this been happening inside my head?”

“Of course it is happening inside your head, Harry, but why on earth should that mean that it is not real?”

-Harry Potter and the Deathly Hallows


(written by Zainab)

Well said.

Friday, December 17, 2010

Angkara karpet dan kucing.

KPJ Ipoh Specialist Hospital.


Misi untuk discharged semalam gagal. Bukan main poyo lagi statement semalam. By hook or by crook konon..

Doc pun bijak kan.. aku duk tunggu la dia masuk.. dari pagi sampai kul 5pm aku tunggu, baru dia muncul. Kul 5pm nak discharge apa nye?

In fact, he wasn't happy looking at my mild improvement. "Your coughing was really really bad. I was outside, I could hear you. And you're still wheezing, your chest is still tight.. bla bla.. Even after getting the nebulizer, you're still getting the attacks."

"Err.. yea." Tak tahu nak cakap apa. Haha. Dengar je lah dia bebel sorang-sorang.

"I was wrong to reduce your dose. It's like pressing the accelerator you know, we can't just let it go. So when I reduced it, you got like ten attacks since your first admission. Three attacks are really bad enough, to be frank with you." 

Pergh.. perumpamaan apa dia pakai ni.. *angguk-angguk*

"So here's what I'm gonna do. I'm gonna do this off the books. Others don't get this kind of treatment. Your case is a bit different (because of my immune system disorder which makes me become too sensitive with the allergens around me)."

*angguk-angguk*

"In future, when you get attacks, please do not hesitate to come and see me. This is serious."

"I'm sorry but sometimes I can't tell how serious it is."

And.. he cut me.

"If you cannot finish one sentence without coughing, that's serious. If you walk down this way up to the counter and you're already panting, that's serious. This is the indicator for you to come to the hospital and for you to get admitted, do you get me?"

"Yea."

"If I ask you to go all the way up to the top level and walk back here, I'm very sure you're gonna get asthma."

Membebel lak dah.

"Your reading when we tested you with the peak flow meter is bad. Based on your height, weight and age, you should probably get at least 550."

*gulp*

"Almost all your results are 200 something. Let me tell you this. Below 300 is critical. 150, ICU terus."

(my worst reading is 200.. minus 50 is already ICU level?)

Pastu dia membebel-bebel guna medical terms on how my lungs and airways are affected, then he stopped. "I'm not giving you education here. It's important for you to read on asthma. Go google it."

"K.."

Tak habis lagi ni..

"You have to be cautious on what you're allergic to. Do you have cats at home? You do, right?"

*angguk-angguk sikit*

"So, it's either you move out, or the cats move out. You choose."

"Yea.. I'll think about it.." (wrong answer)

"You don't have any choice. Do you have carpets at home?"

*angguk-angguk* (mati la..)

"When you go back, you sniff the carpet and see whether you get asthma."

"Haha.." (nice joke. even the nurse laughed)

"I'm serious." (both of us stopped laughing instantly)

*angguk-angguk*

"Your room should look like this room. No carpet. And do you see any cats here?"

Gila perli tahap dewa katik dah ni..

"For now you're okay cause it's safe for you here. I don't want you to go back to your old environment and get exposed to all the allergens. There's no point."

Letih beb aku dengar dia ni bebel. Ni belum aku cerita detail lagi. Angguk-angguk je lah, buat-buat  semangat jitu nak berubah. Hahahaha.

Tapi ada satu part aku suka dengar dia cakap. I asked, "How about iced? Cold drinks? Can it trigger my asthma?"

"Sometimes yes, it can. But if you say that everytime you take cold drinks and cause you asthma, that's nonsense."

Yeaaahuu~~

So anyway, I'd like to thank to all my friends and family for all your prayers and warm wishes. Terima kasih banyak. Sangat menghargainya.

Cukup lah tiga kali aku masuk hospital. Tak sanggup dah. Gila sangap.

Pagi tadi, aku punya dripping needle dah tersumbat. Bila diorang inject masuk IV, membukit tangan aku. Sakit la gile. Terpaksa cabut. Yang kelakarnya, bila nurse nak insert jarum baru, dia duk belek tangan aku dekat 10 minit kot.. sampai sempat habis lah nebulizer aku tu.

"Awak ni tak minum air ek? Langsung tak timbul urat ni.."

Memang tak minum pun. Malas. Sampai hilang suara aku.

Last-last nurse tu give up. "Erm.. Nanti saya tanya kawan saya, kalau-kalau dia berani buat kan. Kalau tak, saya kena panggil doctor la."

Aku rasa nak tergelak siot. Tapi tahan je la. Nasib baik lah hari ni last day aku stay kat hospital tu. So doc kata cancel je lah bagi IV tu.. bagi oral je. Phew~

Tiada urat! Saya vampire. Yang ada asma.


I have 10 kinds of meds I need to take.. Steroid pun ada. Maka naik lah BP dan blood sugar aku.. Crap.





Tuesday, December 14, 2010

Instant vacation.



Hoyeah..

Demi kekawan yang rajin bertandang ke blog ini, maka saya gagahkan diri untuk update sedikit.

Lokasi sekarang adalah di tingkat tiga, wad 7B, bilik 731, KPJ Ipoh Speciallist Hospital.

Yep.. second time I got warded. Same problem. Asthma. Bad cough. Nothing big.

Sejak hari Sabtu dah ada tanda-tanda tak sihat.. Demam sikit, batuk, sakit tekak. Padahal baru je seminggu baik nih. Agaknya sebab tak habiskan antibiotic (well, makan dua kali je pon), so datang balik lah benda-benda alah ni.

Hari Isnin, batuk menjadi-jadi. Muntah entah berapa kali. Tapi biasalah, positive thinking secara tidak relevan ni tak bagus jugak kan. So pergi jugak lah office.

Tapi duk terbatuk je lah sampai muntah dua kali kat office. Pikir-pikir ni tak boleh jadi ni. At the same time, ada seorang pakcik ni duk leter pergi hospital, pergi hospital.

So kul 9 lebih, text Abah mintak dia bawak gi KPJ hospital sebab doc dulu dah pesan, if jadi lagi, pergi jumpa dia balik sebab most probably daily inhaler tu tak jalan.

Memang tak jalan pun. Aku rasa since first discharged dulu, dekat 10 kali aku kena asthma. Ok fine, dah 10 kali kena, baru akhirnya datang balik kan? hahahahaha.

Kira perfect timing jugak lah, bila sampai tu, aku dah mengah-mengah pasal melilau dekat Ground Floor and First level. Mulanya pergi kat emergency unit tu, cakap nak jumpa doc biasa. Then dia suruh aku jumpa doc yang rawat aku dulu dekat clinic doc tu at level 1. Aku pun pergi lah. Tengok-tengok clinic tu tutup, golap jo. Ada notis tampal kat pintu kaca tu cakap Dr Dev takde from 13th till 15th december. Aiseymennnnn... Melepas chance nak jumpa doc hensem ni.

Aku pun patah balik ke Ground Floor. Serius mengah dol walaupun naik lift tapi berjalan banyak jugak la. Dah kata hospital.

Sampai kat emergency tu, aku bagitahu lah Dr Dev on leave. Cemana la diorang ni tak tahu kan? Emergency leave kot.

Then dia tanya aku sakit apa.. aku cakap batuk. (taknak mengaku asma tu walaupun dah berpaut kat meja kaunter, tercungap-cungap.)

"Penat ka?" tanya orang kaunter tu.

"Ha'ah."

"Masuk dalam sekarang."

OK dia tahu aku tengah asma. Hahah. Biasalah asthma kan second priority (first is jantung). Takyah lah queue.

As I expected, kena tahan. Dah agak dah. Sebab kondisi agak sama dengan yang lepas. Cis..

Pastu masa dia nak bawa ke ward, diorang bawak keluar wheel chair. Ahhh ni aku paling tak suka ni.

"Ehh.. saya jalan je lah, kak!"

"Ehhhh.. tak boleh! Nanti saya kena potong gaji tau! Dah lah awak tu asthma."

"Ala.. saya berat lah kak.."

"Ish. Tak apa.."

Bila on the way ke ward tu, aku pun buat-buat busy texting lah kan. Malunya!!

Mula aku mintak two-bedded sebab tak nak sunyi lah malam-malam kononnya. :P Lepas tu nasib kurang baik, dapatlah sebilik dengan seorang makcik ni yang aku rasa sakit diabetes sebab doc suruh decide nak potong jari je atau potong habis. *gulp*

Al-kisah makcik ni anak-anak dia memang rajin bertandang (bunyi macam dah 10 hari aku duduk dengan dia), lepas tu angkut la cucu dia sekali kan. Tu tak kisah lah.. walaupun hati sedikit sakit bila diorang ni suka borak kuat-kuat.

Makcik tu sound lah, "Jangan lah bising sangat. Orang sebelah ni entah nak tidur ke apa.. Ganggu dia nak rehat.." Tapi tak makan saman pun.

Lepas tu lewat petang.. tiba-tiba lagi 3 orang sampai... jap lagi, lagi 4-5 orang sampai... pastu pas Maghrib.. lagi beberapa ekor manusia sampai.. kawan-kawan dengan sanak saudara la gamaknya ni. Sampai penuh la bilik kitorang ni.. dekat 20 orang tu aku confirm.

Fine la ko nak datang melawat kan walaupun dah cakap waktu melawat sampai kul 8.. diorang lepak sampai kul 9 lebih. Wah sungguh kepanasan la hati aku kan. Kalau datang melawat, saya tak kisah ye. Tapi kalau buat bising, borak dan ketawa kuat-kuat, dengan anak-anak berlari sana sini, siap main cak-cak dengan aku dekat langsir, lepas tu main hempas-hempas pintu lagi.. kedegang kedegung~

Warghhhh.. Ni hospital lah. Ingat FUNFAIR ke?

Terus aku picit Call Bell. 20 seconds later two nurses came in dan aku pun cakap dengan nada perlahan, taknak la ada yang overheard, tak mahu singgungkan perasaan diorang.

"Mmm.. boleh tak kalau saya nak mintak tukar bilik single? Saya tak tahan bising la.."

Nurse tu pun jawab slow-slow, "Boleh.. Sekejap kami check kan dulu."

Aku ingat maybe lah ambil masa nak tukar bilik kan sebab nak check availability ke nak adjust billing ke apa.. 5 minit pastu, diorang masuk balik.

"Bilik single ada. Kalau nak two-bedded jugak, ada kosong. Dengan aunty Cina. Dia ni ok. Senyap je."

Tapi sebab aku dah serik, "Erm.. takpe lah saya nak single room jugak."

"Ok jom kita tengok bilik."

"Sekarang?"

"Ha'a."

Uih.. aku pun bangun pergi tengok. Selang dua bilik je pun! Mak aiiii besarnyaaa. Lagi besar dari two bedded!

"Ok lah. Saya ambil bilik ni."

"Ok jom angkat barang," nurse tu cakap.

"Hah?? Sekarang ke??"

"Ye la.. Sekarang."

Terus diorang angkut beg aku letak atas katil. Sorong tarik keluar dengan katil dan drawer sekali! Tergamam aku. Sebegitu pantas mereka ini. Apa lagi, pelawat-pelawat makcik tu terdiam tengok aku. Tersengih. I felt so so so guilty. Aku ingat sempat lah nak tunggu diorang balik ke apa, so takde lah nampak macam rude main blah je kan..

So dengan rasa sedikit malu, aku senyum mesra kat diorang, then left. Hahahahaha.

The view from my room.

Lonely night..


Oh God, Oh God. Dr Dev just came in. Oh I feel so much better. :P Ok sorry for the interruption.

Interpret this for me please. :P
These 5 horrible creatures made me go "Ssss.."

So insyaAllah esok aku discharge. Patut boleh discharge hari ni tapi batuk gwa yang melarat macam pokok duit-duit ni, terpaksa la kena delay sehari. Naik perit diaphragm aku ni sampai terbongkok jugak lah menahan sakit bila batuk.

Yang pastinya esok by hook or by crook, gwa nak cabutttt.


13.12.2010






Bringing back the memories.

One of the songs of BSB that I love the most.

The first song that made me cried. :P
The way Brian sings it touches my heart so deeply.

Ow how I miss them!


Backstreet Boys - If I Don't Have You






Saturday, December 11, 2010

One Flaw In Women.

Someone e-mailed me this poem and I think why not I share it with women out there.

=)

One Flaw In Women

Women have strengths that amaze men.
They bear hardships and they carry burdens,
but they hold happiness, love and joy.
They smile when they want to scream.
They sing when they want to cry.
They cry when they are happy
and laugh when they are nervous.
They fight for what they believe in.
They stand up to injustice.
They don't take "no" for an answer
when they believe there is a better solution.
They go without so their family can have.
They go to the doctor with a frightened friend.
They love unconditionally.
They cry when their children excel
and cheer when their friends get awards.
They are happy when they hear about
a birth or a wedding.
Their hearts break when a friend dies.
They grieve at the loss of a family member,
yet they are strong when they
think there is no strength left.
They know that a hug and a kiss
can heal a broken heart.
Women come in all shapes, sizes and colors.
They'll drive, fly, walk, run or e-mail you
to show how much they care about you.
The heart of a woman is what
makes the world keep turning.
They bring joy, hope and love.
They have compassion and ideas.
They give moral support to their
family and friends.
Women have vital things to say
and everything to give.
HOWEVER, IF THERE IS ONE FLAW IN WOMEN,
IT IS THAT THEY FORGET THEIR WORTH.



Friday, December 10, 2010

Let's make hash browns!



Ok idea ni dapat masa tweet2 dengan cik Mimi. Lepas tu memikirkan hash brown tak susah nak dibuat, aku pun terasa nak share recipe dia kat sini.

Sangat simple.

And I so love hash browns. (dalam peti ais ada. balik ni, Ayu, sila goreng.)

Ni resipi paling senang saya jumpa.

Bahan-bahan
Kentang semestinya!
Garam
Bawang besar
Mentega
Blackpepper


Cara-cara (betul ke panggil cara-cara?)
  1. Kupas lah kentang tersebut please. :P
  2. Kentang potong dadu kecik-kecik takpun shred je.
  3. Bersihkan hirisan kentang tadi.
  4. Pat dry kentang tersebut. Err.. dalam bahasa kita, tenyeh dengan paper towel tu atau kain bersih untuk serap air. Atau jika dapur anda memang kitchen utensils yang ada terdiri daripada alat-alat Western, boleh guna salad spinner.
  5. Bawang dihiris halus ye.
  6. Campur kentang tadi bersama sedikit garam, serbuk blackpepper dan bawang.
  7. Gaul lah. Takkan tengok je.
  8. Panaskan skillet.. atau bahasa biasa dengar : frying pan. (ceh ayat nak bombastic je). Elok guna non stick punye keh.
  9. Cairkan butter.
  10. Dengan api sederhana perlahan, masukkan lah adunan tadi (adunan ke kita panggil ni?).
  11. Lepas tu kan.. pat lah adunan tadi dengan apa tu.. sudip ke? flipper dalam english nye. *duh* (teruknya bahasa melayu kau ni). Pat pulak apa ye? Tenyeh? Tepuk-tepuk?
  12. Bila dah garing sikit, bahagikan lah adunan tu kepada empat bahagian. Macam ni:
  13. Then goreng lah sampai kuning keemasan. Bukan hitam kelegaman.





Kalau rasa nak versi omputih punya, sila pergi sini.

Thursday, December 09, 2010

Bukan tak nak update..

Tapi,

- agak busy.
- dah jarang lepak depan lappy memalam.
- penat. balik je rasa nak tidur.
- takde idea nak cerita pasal apa.
- ada kadang-kadang, tapi stuck.
- malas.
- prefer buat benda lain.
- takde mood.
- writer's block (hahah. ok ni poyo)

So nanti aku tulis lagi bila hilang penyakit-penyakit di atas.


Salam Maal Hijrah ye. Maaf terlewat.

Tuesday, November 30, 2010

Pedas lah gile.



"Sssss.. PEDAS!!!"

"Hah? Pedas? Apa yang pedasnya??"


Ye, itu lah reaksi yang selalu saya dapat. Nyatanya bila saya kepedasan, ada yang tak percaya. Ada yang geleng kepala. Dan ada yang tak puas hati.

Bagi mereka, tak pedas pun!

Tapi bagi saya, tolong faham. Memang pedas dol.

Ramai kawan-kawan sedia maklum akan tahap kepedasan saya yang terlampau sensitif ini. Jadi biasanya mereka akan warning saya dulu jika makanan yang ingin saya pesan itu adalah pedas. Atau pun makanan yang mereka ingin saya rasa.

Saya tak makan cili sos kerana masalah tak tahan pedas. Saya makan ayam KFC bersama mashed potato. Saya makan pizza bersama mushroom soup. Dan saya makan cucur dan fries bersama mayonis. Jika tiada pun, saya makan dengan sos tomato. Atau pun makan begitu sahaja. Bila order Subway, saya minta mustard, thousand island, mayonis dan bbq sauce. Bagi saya, makan nasi goreng, mee goreng atau mihun goreng bersama sos adalah tidak masuk akal sama sekali.

Tapi,

Jangan fikir saya tak boleh masak pedas. Kalau orang suruh masak megi goreng, saya menumis dengan 6-8 tangkai cili padi. Menangis lah anda kerana megi goreng saya.


Rasa pedas bukanlah dikesan oleh tunas rasa, sebaliknya dikesan oleh deria kesakitan di lidah, yang diransang (ke dirangsang?) oleh bahan kimia dalam makanan pedas seperti cili. Sebab itulah, rasa 'pedas' boleh dirasa oleh tangan, esofagus dan perut.

Kenapa tahap kepedasan kita berbeza?


Ini kerana setiap orang ada sensitiviti yang berbeza terhadap bahan kimia capsaicin.

Capsaicin tu apa?

Ia adalah sejenis bahan kimia yang meransang (ke merangsang?) deria sakit, atau lebih tepat mewujudkan rasa terbakar (burning sensation).

Rasa pedas ini hanya dapat dirasai oleh membran yang bermukus. Sebab itulah, jika tangan kering, tidak terasa 'kepedasannya'.

Ada orang mempunyai banyak reseptor di lidah, yg menyebabkan dia sensitif terhadap capsaicin. Ada orang mempunyai reseptor yang sensitif walaupun sedikit, jadi dia pun sensitif terhadap capsaicin jugak.

Kenapa boleh berbeza-beza pulak? Ada pendapat mengatakan, ianya terletak pada kebiasaan. Orang yg dah biasa makan pedas dari kecil, maka reseptor capsaicin di lidahnya kurang sensitif, sebab itu dia boleh tahan pedas. So sesiapa yang sensitif terhadap capsaicin (macam saya), maka tak tahan pedas.

Tapi saya sudah terdedah dengan makanan pedas ni sejak kecil lagi memandangkan family saya semua makan pedas. Tapi tak tahu lah kenapa, memang tak boleh handle rasa pedas sampailah dah tua bangka, badan sebesar ibu tapir ini.

Macamana nak hilangkan rasa pedas yang meledak emosi jiwa ini?


Disebabkan ia mewujudkan rasa 'terbakar', cara senang untuk hilangkannya ialah dengan menggunakan bahan yang sejuk (air sejuk contohnya), tetapi bahan kimia capsaicin ini tidak larut dalam air, maka ia hanya memberikan kelegaan yang sekejap sahaja.

Cara paling berkesan ialah mengambil bahan-bahan tenusu (seperti susu dan yogurt) kerana ia mempunyai kasein, yang boleh melarutkan bahan kimia itu.


Maka dengan info yang telah dikongsi bersama, harap kamu-kamu hormati dan cuba memahami mereka yang sememangnya dibelenggu masalah tak tahan pedas. Bukan kerana kami mengada-ngada atau lidah tidak pandai berdikari, tapi kenyataannya cili dan kami bukannya bagaikan aur dengan tebing.

Tapi ada kajian mengatakan, orang tak tahan pedas ni memang good at kissing.

Ok saya tipu.

Apapun, ingatlah.. Rambut sama hitam, tapi tahap pedas lain-lain.







Image credit : Em Davidson

Sunday, November 28, 2010

Cuci hati.


Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam
Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam

Tola'al Badru 'Alainaa
Min Thaniaatil Wadaa'ii
Wajabas Shukru 'Alainaa
Maa Da'aa Lillaahi Daa"ii

Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam
Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam

Ayyuhal Mab'uthu Fiinaa
Jiktabil Amril Mutoo'i
Anta Ghauthuuna Jamii'a
Yaa Muhammal Lattibaa'i

Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam
Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam

Anta Syamsun Anta Badrun
Anta Nuurun Fauqo Nuuri
Anta Syamsun Anta Badrun
Anta Nuurn Fauqo Nuuri

Anta Ikthiiruw Waaghooli
Anta Misbaahus Suduuri
Anta Ikthiiruw Waaghooli
Anta Misbaahus Suduuri

Sunday, November 21, 2010

Seven secrets.

Harry Potter and the Deathly Hallows...

1 Is the first Harry Potter film in which ­Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry is not seen at all.

2 Became the first two-part Harry Potter film, as the scriptwriter Steve Kloves found it impossible to fit all the ­elements of the book into a single story.

3 Required Daniel Radcliffe to impersonate six actors as their characters took a Polyjuice Potion, which made them look like Harry Potter. The scene — which took three days and 100 takes to shoot — ends with seven Harry Potters in the same room, at the same time, all played by Radcliffe.

4 Features a chase between evil Death Eaters and the motorbike and sidecar ­containing Hagrid and Harry, which was filmed in the Dartford and Mersey ­Tunnels in East London and Liverpool.

5 Brought traffic to a standstill in London’s Piccadilly Circus when a scene was shot there. Although ­filming took place before dawn, ­hundreds of Potter fans turned up.

6 At one point in the film, Harry, Ron and Hermione end up in a London diner. On the wall is a poster from Equus: the play in which Daniel Radcliffe starred as stable boy Alan — a role that required full nudity.

7 Ends at a cottage made of shells, on a beach in Pembrokeshire, Wales. The cottage was held down by water bottles, weighing several tons each, to stop it blowing away.


LOL!






Friday, November 19, 2010

Thursday, November 11, 2010

Pensel 2B.

Rumah saya ada kucing.

Nama mereka adalah... Biebie, Bulat, Giant dan WakaWaka. Mereka semua adik-beradik yang sah, tapi tiada sijil lahir. Sebaya tapi saiz lain-lain.

Biebie ni seekor kucing yang ganjil. Slow in everything. Jalan slow.. Lintas jalan pun slow. Tengok kiri kanan pun slow.. Kelip mata pun slow. Berak.. tak sure.

Pendek kata, memang slow-mo lah dia ni. Dia jarang mengiau. Susah nak dengar dia mengiau sampai aku ingat dia ni bisu. Mungkin jaga aurat atau vocal cord.

Bulu dia tebal. Nak-nak di lehernya. Kira dia ni kalau disuluh menggunakan torch light ajaib Doraemon itu bagi dibesarkan saiznya, mungkin tampak seperti singa yang pemalu tapi cool. Tapi tak berapa nak singa sebab bulu dia putih dan kelabu. Kalau pergi grooming, insyaAllah memikat. Tapi dia ni ada masalah mata. Kabur. Sebab tu dia slow kot.

Dia ada masalah calculation. Kira kalau dia nak lompat dari satu tempat ke satu tempat.. contoh macam nak lompat turun dari sofa ke lantai, hal ini agak memakan masa. Dia kena fikir dengan tenang dan penuh rasional. Dia kena estimate dulu jarak jauh lompat yang perlu dia lakukan. Mungkin kira-kira lima ke sepuluh minit kemudian, baru dia lompat. Ataupun dia batalkan saja hasrat dia.

Dia kuat makan tapi tak pernah meminta. Kalau ada, ada. Kalau takde, dia termenung je kat dapur. Kalau ada makanan, dia last sekali habis. Mungkin dia kunyah 44 kali baru telan. Kalau guna dapur yang rendah, contoh nak masak guna kawah atau periuk sebesar alam tu, dia akan volunteer jadi pak guard. Maka dia duduk bersimpuh elok depan dapur tersebut, sambil cuba melelapkan mata. Kira pak guard makan gaji buta lah ni. Mungkin dia suka akan bahang dapur yang suam suam taik unta itu.

Biebie

Bulat

Dia ada abang bernama Bulat. Dulu nama Bulat ni Chikaro kot (ye ke, Iena?) tapi ditukar sebab kus semangat dia ni, nak lawan dengan aku kot. Dia paling gedebab antara siblings yang lain. Bulat ni manjanya tahap mintak direbus. Kalau dia nampak aku balik dari kerja, dengan bontotnya yang ditonggekkan secara sengaja, dia pun berjalan ke arah ku lantas pup... landing atas kaki. Aku berjalan, tinggalkan dia yang terbaring ala-ala posing majalah Mangga. Nanti dia bangun, dan pup.. baring lagi sekali. Cubaan menggoda ini akan dilakukan sehingga lah diambil dan diletak atas riba. Bila dah letak atas riba, dia punya aksi memang mengghairahkan. Minta diusap dan dibelai. Muka memang stim habis sampai aku rasa nak letak dia atas dapur, masak stim kurang garam.

Bulat tak takut kereta kitorang. Kira kalau dia landing tengah-tengah jalan, even if tayar kereta kita lagi sikit nak gelek kaki dia, muka dia maintain eksyen. Sikit pun tak undur. Maka kami bernama manusia berperikemanusiaan ni lah yang kena keluar kereta, dukung dan alih kan si Bulat dasar pemalas ni.

Tapi Bulat ni stylo sikit. Aku rasa kalau di alam manusia, dia ni Romeo Kampung.

Jadi nak dibandingkan Bulat dan Biebie ni memang jauh beza. Biebie pun kerempeng je. Tapi Bulat tak pernah buli Biebie. Dia hormat Biebie ni. Diorang borak-borak pun setakat tepuk-tepuk bahu , tarik-tarik misai je.

Maka semalam, di dapur.. Biebie yang slow ini pun cuba mencakar kadbod polisterin. Sudah perangai haiwan ini kan suka mencakar. Dia cakar dan cakar. Tapi sopan. Slow dan halus je bunyi cakaran menampar-nampar dinding kadbod. Tiada kesan pun polisterin tersebut. Sikit pun tidak terluka.

Bulat dan Giant datang, duduk bersimpuh di belakang Biebie. Melihat Biebie mencakar. Bulat tengok Giant, Giant tengok Bulat. Tiba-tiba Biebie stop. Bulat bangun. Mungkin kena sound, maka Biebie berundur setapak dan Bulat si romeo tonggek ini datang mengambil posisi asal Biebie. Didepa kedua tangannya tepat menghala ke kadbod lantas zrass zrasss.. Bulat mula mencakar penuh kejantanan. Berterbangan butir-butir polisterin bagaikan salji. Hampir rabak kadbod itu dikerjakan Bulat. Lantas Bulat stop dan berundur.

Biebie kembali ke depan. Dengan lafaz Bismillah, dia bersedia untuk mencakar.

Zrass zrass.. kali ini, baru lah nampak cakaran Biebie membuahkan hasil. Maka bertambah lagi salji menyapa lembut wajah masing-masing.

Biebie stop. Kepenatan barangkali. Bulat mencakar lagi. Tapi sekejap sahaja. Biebie seolah-olah ketagihan, terus sambung mencakar sehingga hampir lunyai kadbod tersebut. Tiba-tiba Bulat seolah men-sound Biebie, "Woi, kot ye pun gian, agak-agak lah nak cakar pun!"

Kemudian Biebie stop. Akhirnya mereka bertiga bingkas beredar dari tempat pencakaran.

Aku yang memerhati dari tadi ketawa tanpa henti melihat kejadian Tuhan ni.

Inilah aksi me-landing atas kaki orang.





p/s: Kalau cukup ketabahan di hati, weekend ni nak pergi jumpa dentist. (saya punya bad memory di klinik gigi. hampir collapse akibat alergik bius.)



Fadhilat Berzikir

Hafiz ibnu Qaiyim R.A. adalah seorang ulama hadis yang termashur, di dalam risalah Al-Wabil beliau menggariskan beberapa kelebihan berzikir antaranya:

* Zikir menjauhkan syaitan dan melemahkan kekuatannya

* Zikir menyebabkan Allah redha

* Zikir menjauhkan dukacita daripada hati manusia

* Zikir menggembirakan hati

* Zikir menguatkan badan dan menyeronokan sanubari

* Zikir memurahkan rezeki

* Zikir adalah sinaran hati dan muka

* Zikir adalah membawa orang yang berzikir itu kepada kehebatan dan kegagahan yakni dengan memandang wajahnya seseorang merasa gentar

* Zikir melahirkan cinta sejati kepada Allah kerana cinta itulah roh islam, jiwa agama, dan sumber kejayaan dan kebahagiaan. Zikrullah itu merupakan pintu cinta Ilahi.

* Zikir adalah mendatangkan hakikat Muraqabah dan Muraqabah itu membawa seseorang kepada martabat ihsan. Dengan adanya martabat ihsan maka manusia dapat beribadat kepada Allah dalam keadaan yang seolah-olah ia melihatNya

* Zikir membawa seseorang kepada penyerahan diri dengan sebulat-bulatnya kepada Allah. Dengan ini lama kelamaan maka setiap urusan dan dalam setiap keadaan Allah menjadi pelindung dan pembantu baginya.

* Zikir adalah membawa seseorang kepada Takarrub (mendekatkan diri) kepada Allah. Jika zikir itu bertambah banyak maka dengan sendirinya ia bertambah dekat kepada Allah dan semakin bertambah lalai daripada berzikir maka dengan sendirinya ia bertambah jauh dari Allah.

* Zikir adalah membuka pintu makrifat Allah

* Zikir melahirkan keagungan dan kehebatan Allah dan semangat merapatkan diri kepada Allah.

* Zikir adalah menyebabkan Allah ingat kepada seseorang yang ingat kepadanya seperti mana disebutkan di dalam Al-Quran (surah Al Baqarah 151) "Fazkuruunii azkurkum" ertinya; "kerana itu ingatlah kamu kepadaKu, nescaya Aku ingat pula kepada mu".


Tuesday, November 09, 2010

Ketua gajah kena pancung.



[photo removed]



Kau tengok ni. Ada kejadian alam lagi besar sizenya dari aku.

Aku memang sangat suka lah binatang ni.. Taktau nak panggil apa sebab dia bukan teddy bear. Mungkin namanya bantal bunga? Fine. Aku ulang balik.

Aku memang sangat suka lah bantal bunga ni. Tapi sebab aku tak suka spend duit atas benda-benda yang tidak menambah berat badan, maka aku lupakan hasrat untuk membelinya pada harga RM69.90.

Jadi kepada bakal suami, jika berani, sila buat bantal ini sebagai hantaran.


p/s: kurang gemar aku lihat muka aku yang tak berapa matang itu. macam kanak-kanak kan? oh jangan salah faham. muka awet muda dan muka tak matang ada perbezaannya. Untuk kes ini, aku protes segala salah sangka yang mengatakan aku cuba memuji diri sendiri. Terima kasih.


Pertautan sepat dan puyu.



Alhamdulillah Along dah selamat bertunang pada hari Sabtu, 6 November yang lalu. Majlis berjalan dengan lancar (ayat standard - sebenarnya enjin tak berapa nak panas lagi).

Hari Khamis dan Jumaat tu aku cuti sempena Diwali walaupun tak berapa nak logik percutian aku di situ memandangkan aku berketurunan Melayu asli, campur sedikit dengan Bugis tapi dah berlapis-lapis generasi maka darah Bugis itu mungkin hanya tinggal setitik dua saja.

So pada hari-hari cuti tersebut, aku, keluarga serta sanak saudara sibuklah membuat persiapan untuk majlis itu nanti. Khamis tu bangun sedikit awal dari hari cuti kebiasaan.. kira-kira pukul 9.00 pagi. Ibu kejut pukul 8.30 pagi tapi biasalah aku.. agak bukan Ayu Fieda untuk bangun tepat pada masanya. Ada prosedur yang perlu dilakukan sebelum aku berjaya duduk instead of terus terkujur di atas katil. Contoh seperti, cium bantal dan golek-golek bagi memastikan setiap penjuru katil bersaiz Raja itu dirasai sama rata.

Lepas sarapan, baru lah start buat apa yang belum buat. Actually malam Khamis tu lagi kami dah berhempas pulas buat hantaran. Hmm.. jap. Takde lah berhempas pulas. Sebab yang memulas, mungkin perut kami je. Banyak yang dah siap, cuma tinggal bekas cincin, towel (Ibu nak jugak buat towel padahal hantaran dah melebihi sasaran. Janji 7, akhirnya terbentang 17. Boleh?), kain, buah-buahan, dan sirih junjung.

Sirih junjung aku buat last sekali. Masa Jumaat malam Sabtu. Riuh-rendah rumah bila sanak-saudara datang. Biasa lah, kami ni kurang peka dengan keadaan sekeliling tatkala bersama. Iena dah pening kepala nak buat kain pasang tu. Kalau ikut aku, memang aku lipat-lipatkan je pastu ikat dengan reben (betul ke ejaan Melayu nya begini? Saya Bugis, remember?). Tapi makcik-makcik selaku pengkritik berwibawa pastinya mahu idea yang lebih inovasi, berdaya saing dan bermutu tinggi.

Ok mari cerita pasal majlis pertunangan Along.

Sila lawati blog Iena untuk cerita lebih lanjut.

Ngagagaga.

Sama je cerita kami. Cuma aku nak tambah sikit, kami dijamu kuih-muih, lemang, rendang dan mee bandung. Tak ke agak kerayaan di situ? Tapi comel tau lemang dia. Kira untuk tahap profesional macam aku ni, kena telan sekali lapan. Saya bukan penggemar mee bandung, dan banyak pulak lah diorang letak. Mungkin setelah dikaji saiz badan aku dan saiz pinggan, maka terhasillah kuantiti mee sebanyak itu. Mungkin mereka tak mengambil perkiraan makanan-makanan lain yang ingin saya telan, jadi tak habislah mee saya itu.

Aku juga bertindak sebagai jurukamera bidan terjun bangunan. First time guna speedlite, dol. Mana lah gwa reti kan. Main snap je. Maka terhasil lah kecacatan penataan cahaya di beberapa gambar. Maka tak apa, ada 500+ keping aku snap dengan rakus sekali. Gambar-gambar sila rujuk blog yang disebut tadi. (Nampak sangat jiwa gwa dimamah kemalasan yang tidak terhingga.)

Bunga-bunga untuk sirih junjung aku beli dekat pasar Kinta kat Ipoh ni. Sekuntum ros tu RM1 je. Ish murah ku rasakan jika nak dibandingkan harga dekat KL. Dulu aku beli bunga segar kat Seri Kembangan tu, RM3 sekuntum. Tiba-tiba terdetik di hati, "Oh apa mungkin selepas ini dapat ku hiasi kamar ku dengan bunga-bunga segar setiap hari?"

Memang misi mustahil.

Lupakan saja.

Hari Ahad pulak, bangun seawal 7.30 pagi (logik tak? logik tak?) sebab dah janji dengan sepupu nak datang umah mak dia (merangkap mak sedara aku lah, sengal). Nak tengok anaknya yang baru lahir kira-kira dua bulan yang lalu.. (baru lah sangat). Mohammad Harraz nama diberi. Sebelum tu diorang ni duk sebut-sebut "Arraj.. Arraj..." Aku agak hairan la apsal nama diberi sedemikian rupa. Walaupun masih anak dara, tapi aku tau la baby lahir keluar ikut mana kan.

"Apsal nama dah macam faraj je ni..?" Aku bertanya. Tapi tidak diendahkan.

Aku bertanya lagi, "So next nama apa? Uterus?"

Kecepuk! Tepat di kepala.

Gambar? Nanti lah.. Kemudian upload.

Yelah yelah. Aku ni bukan lah pemalas sangat sebenarnya. Pemalas nak mampos je. Tapi takpe, aku upload satu.



TENGOK. Dua aku upload. Gile kau. Tinggi effort aku.

Lepas pergi tengok Harraz, berangkat lah aku bersama Along dan cousin, Nurul ke Bagan Serai, rumah tunang Along. Perjalanan memakan masa kira-kira sepurnama, kalau seret pakai pelepah pisang. Kalau naik kereta dan ikut highway yang telah dibina oleh kerajaan dan syarikat PLUS, kira-kira satu jam setengah sampai lah.

Lunch di sana. Aku join sekali sebab tunang Along, Hajar minta aku join sekali pergi ke butik pengantin (ayat agak berkecamuk di situ). Mana tahu kalau-kalau ada yang sesuai dengan aku. Eh?

Tengah-tengah belek baju pengantin tu, aku tengok saiz semua sama rata atau dalam erti kata lain yang lebih hina, muat-muat untuk peha aku je. Maka dengan tak semena-mena aku tertanya, "Err.. saiz macam saya ni tak ada ke?"

Terus gadis itu tertawa. "Mesti lah adaaaa.."

Saya pun cuba cover balik, "Errm.. tu lah kan. Orang cam saya pun nak bahagia jugak.."

Konon-konon nak buat The Making Of lah ni..

Kantoi!! Menguap!

KAU TENGOK LAGI. Tak ke rajin namanya upload gambar lebih dari satu which means it's plural, not singular. Erti 'pemalas' tiada dalam kamus kehidupan ku.


Kitorang sempat singgah pasar lagi. Cari ikan sepat dan puyu bendang. Tak mau yang bela punya, pesan si Mak Long yang demanding. Alhamdulillah jumpa jugak selonggok RM2, tinggal itu je pun. Maklum lah pergi pasar pukul 12.30 tengahari. Sedikit salah percaturan.

Balik tu Mak Long terus goreng. Sungguh sedap!! Tak tipu dol. Apa aku dapat kalau tipu kau? (terliur ni..)

Punyalah keletihan percutian aku selama empat hari ni. Hari Ahad tu lepas Maghrib, gwa terus pengsan daa. Tak sedar apa. Dinner pun bolayan. Jarang-jarang berlaku. Jadi sila beri reaksi seperti "Whoaa.." atau pun, "Gile kentang!"

Ok sekian dulu. Kepada Encik Siput, mohon maaf Cik Ayam tak dapat speak London today.



[photo removed]
Saje test letak gambar sendiri yang tahap gediknya boleh mengundang kecelakaan jalan raya. 


Kelebihan 10 Hari-hari Pertama Zulhijjah




(Artikel ini dipetik dari blog Ustaz Abdul Halim Abdullah)

Imam Ahmad r.a. dari Ibnu Umar r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, "Tiada suatu haripun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari 10 Zulhijjah ini, oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdu Lillah).

Ibnu Hibban di dam kitab Sahihnya meriwayatkan dari Jabir r.a. bahawa baginda s.a.w bersabda, "Seutama-utama hari adalah hari Arafah".

Amalan yang dianjurkan padanya

1. Menunaikan ibadah haji dan umrah yang merupakan sebaik-baik amalan. Banyak hadis menyatakan kelebihan ibadah ini di antaranya : Sabda Nabi s.a.w.: "Satu umrah ke umrah yang lain menghapuskan (dosa) yang dilakukan di antara keduanya dan haji yang baik (diterima) tiada baginya balasan melainkan syurga".

2. Berpuasa pada hari-hari tersebut atau sekadar kemampuannya – terutamanya pada hari Arafah. Tidak dinafikan bahawa puasa adalah di antara amalan yang terbaik dan ia adalah pilihan Allah seperti yang dinyatakan di dalam sebuah hadis qudsi, "Puasa itu adalah bagiKu dan Akulah yang membalasinya, dia meninggalkan keinginan nafsunya, makanan dan minumannya semata-mata keranaKu".

Imam Muslim meriwayatkan dari Abi Qatadah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, Puasa pada hari Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang.

3. Takbir (Allahu Akbar) dan berzikir padanya, firman Allah s.w.t yang bermaksud, (Dan supaya mereka menyebut nama Allah pada beberapa hari yang termaklum), hari-hari tersebut dijelaskan sebagai 10 hari di bulan Zulhijjah. Sebab itulah para ulama menyarankan supaya diperbanyakkan berzikir pada hari-hari tersebut sebagaimana mafhum hadis Ibnu Umar r.a. yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, di antaranya, "Oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdulillah)".

4. Bertaubat dan meninggalkan segala maksiat dan dosa, semoga dengan amalan baik dapat mencapai keampunan dan rahmat Allah. Ini kerana maksiat adalah punca kepada jauh dan terhindarnya seorang hamba dari rahmat Allah manakala ketaatan pula adalah punca dekat dan kasihnya Allah kepadanya.

5. Memperbanyakkan amalan soleh terutama amalan sunat tambahan seperti solat sunat, berjihad, membaca al-Quran, menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran dan seumpamanya kerana semuanya akan digandakan pada hari-hari tersebut.

Amalan yang dikerjakan ketika itu walaupun kecil tetapi ia lebih disukai oleh Allah dibandingkan pada hari-hari lain. Begitu juga amalan yang besar seperti berjihad di jalan Allah yang dikategorikan di antara amalan yang terbaik, tidaklah mendapat kehebatan pahala pada hari-hari itu melainkan apabila kuda (kenderaan) yang ditungganginya terbunuh (binasa) dan darahnya keluar (dia cedera atau mati syahid).

6. Disyariatkan bertakbir pada beberapa hari yang mulia itu pada waktu siang atau malam terutama selepas menunaikan fardu solat lima waktu yang dikerjakan secara berjemaah.

Bagi mereka yang tidak menunaikan ibadah haji, takbir bermula dari waktu subuh hari Arafah (9 Zulhijjah) dan bagi yang menunaikannya takbir bermula pada waktu Zuhur hari raya haji (10 Zulhijjah), semuanya berakhir sehingga waktu Asar pada hari ke-13 Zulhijjah.

7. Disyariatkan amalan korban (menyembelih haiwan ternakan) pada hari raya haji dan hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Zulhijjah). Ia merupakan sunah Nabi Ibrahim a.s. setelah Allah s.w.t mengujinya dengan perintah menyembelih anaknya Ismail tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih.

8. Imam Muslim meriwayatkan dari Ummu Salamah r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda, Apabila kamu telah melihat anak bulan Zulhijjah dan ada di kalangan kamu yang ingin berkorban (sembelih haiwan ternakan), hendaklah dia menahan dirinya dari (memotong) rambut dan kukunya, dan di dalam riwayat lain : "Maka janganlah dia memotong rambut dan kukunya sehinggalah dia berkorban.

Perintah (sunat) ini berkemungkinan ada persamaan dengan hukum bagi mereka yang membawa haiwan ternakan (ketika mengerjakan haji) dari kampung mereka yang telah dijelaskan oleh Allah, maksudnya, (Dan janganlah kamu mencukur rambut kamu sehinggalah haiwan ternakan (yang dibawa untuk dihadiahkan dagingnya kepada penduduk Mekah) itu sampai ke tempatnya).

Larangan (memotong rambut dan kuku) ini pada zahirnya adalah khusus kepada pemunya haiwan korban tersebut sahaja dan tidak termasuk isteri dan anak-anaknya melainkan mereka juga mempunyai haiwan seumpamanya, dan tidak mengapa jika yang berkenaan membasuh dan menggosok kepalanya kemudian terjatuh beberapa helai rambutnya.

9. Setiap muslim hendaklah berusaha menunaikan solat hari raya secara berjemaah, mendengar khutbah oleh imam selepas solat tersebut supaya mendapat pengajaran daripadanya.

Sepatutnyalah kita mengetahui hikmat di sebalik perayaan ini. Ia merupakan hari menyatakan kesyukuran dengan melakukan kebaikan. Janganlah pula dilakukan padanya perkara yang mendatangkan kemurkaan Allah dengan mengerjakan maksiat, kesombongan, pertengkaran dan sebagainya yang boleh menjadi sebab kepada terhapusnya amalan kebaikan yang dikerjakannya sebelum itu.

10. Penuhilah hari-hari berkenaan dengan ketaatan kepada Allah, berzikir, bersyukur, menunaikan perintah-Nya, menjauhi larangan-Nya, mendekatkan diri kepada-Nya semoga mendapat rahmat dan keampunan-Nya.