Tuesday, November 30, 2010

Pedas lah gile.



"Sssss.. PEDAS!!!"

"Hah? Pedas? Apa yang pedasnya??"


Ye, itu lah reaksi yang selalu saya dapat. Nyatanya bila saya kepedasan, ada yang tak percaya. Ada yang geleng kepala. Dan ada yang tak puas hati.

Bagi mereka, tak pedas pun!

Tapi bagi saya, tolong faham. Memang pedas dol.

Ramai kawan-kawan sedia maklum akan tahap kepedasan saya yang terlampau sensitif ini. Jadi biasanya mereka akan warning saya dulu jika makanan yang ingin saya pesan itu adalah pedas. Atau pun makanan yang mereka ingin saya rasa.

Saya tak makan cili sos kerana masalah tak tahan pedas. Saya makan ayam KFC bersama mashed potato. Saya makan pizza bersama mushroom soup. Dan saya makan cucur dan fries bersama mayonis. Jika tiada pun, saya makan dengan sos tomato. Atau pun makan begitu sahaja. Bila order Subway, saya minta mustard, thousand island, mayonis dan bbq sauce. Bagi saya, makan nasi goreng, mee goreng atau mihun goreng bersama sos adalah tidak masuk akal sama sekali.

Tapi,

Jangan fikir saya tak boleh masak pedas. Kalau orang suruh masak megi goreng, saya menumis dengan 6-8 tangkai cili padi. Menangis lah anda kerana megi goreng saya.


Rasa pedas bukanlah dikesan oleh tunas rasa, sebaliknya dikesan oleh deria kesakitan di lidah, yang diransang (ke dirangsang?) oleh bahan kimia dalam makanan pedas seperti cili. Sebab itulah, rasa 'pedas' boleh dirasa oleh tangan, esofagus dan perut.

Kenapa tahap kepedasan kita berbeza?


Ini kerana setiap orang ada sensitiviti yang berbeza terhadap bahan kimia capsaicin.

Capsaicin tu apa?

Ia adalah sejenis bahan kimia yang meransang (ke merangsang?) deria sakit, atau lebih tepat mewujudkan rasa terbakar (burning sensation).

Rasa pedas ini hanya dapat dirasai oleh membran yang bermukus. Sebab itulah, jika tangan kering, tidak terasa 'kepedasannya'.

Ada orang mempunyai banyak reseptor di lidah, yg menyebabkan dia sensitif terhadap capsaicin. Ada orang mempunyai reseptor yang sensitif walaupun sedikit, jadi dia pun sensitif terhadap capsaicin jugak.

Kenapa boleh berbeza-beza pulak? Ada pendapat mengatakan, ianya terletak pada kebiasaan. Orang yg dah biasa makan pedas dari kecil, maka reseptor capsaicin di lidahnya kurang sensitif, sebab itu dia boleh tahan pedas. So sesiapa yang sensitif terhadap capsaicin (macam saya), maka tak tahan pedas.

Tapi saya sudah terdedah dengan makanan pedas ni sejak kecil lagi memandangkan family saya semua makan pedas. Tapi tak tahu lah kenapa, memang tak boleh handle rasa pedas sampailah dah tua bangka, badan sebesar ibu tapir ini.

Macamana nak hilangkan rasa pedas yang meledak emosi jiwa ini?


Disebabkan ia mewujudkan rasa 'terbakar', cara senang untuk hilangkannya ialah dengan menggunakan bahan yang sejuk (air sejuk contohnya), tetapi bahan kimia capsaicin ini tidak larut dalam air, maka ia hanya memberikan kelegaan yang sekejap sahaja.

Cara paling berkesan ialah mengambil bahan-bahan tenusu (seperti susu dan yogurt) kerana ia mempunyai kasein, yang boleh melarutkan bahan kimia itu.


Maka dengan info yang telah dikongsi bersama, harap kamu-kamu hormati dan cuba memahami mereka yang sememangnya dibelenggu masalah tak tahan pedas. Bukan kerana kami mengada-ngada atau lidah tidak pandai berdikari, tapi kenyataannya cili dan kami bukannya bagaikan aur dengan tebing.

Tapi ada kajian mengatakan, orang tak tahan pedas ni memang good at kissing.

Ok saya tipu.

Apapun, ingatlah.. Rambut sama hitam, tapi tahap pedas lain-lain.







Image credit : Em Davidson

Sunday, November 28, 2010

Cuci hati.


Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam
Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam

Tola'al Badru 'Alainaa
Min Thaniaatil Wadaa'ii
Wajabas Shukru 'Alainaa
Maa Da'aa Lillaahi Daa"ii

Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam
Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam

Ayyuhal Mab'uthu Fiinaa
Jiktabil Amril Mutoo'i
Anta Ghauthuuna Jamii'a
Yaa Muhammal Lattibaa'i

Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam
Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam

Anta Syamsun Anta Badrun
Anta Nuurun Fauqo Nuuri
Anta Syamsun Anta Badrun
Anta Nuurn Fauqo Nuuri

Anta Ikthiiruw Waaghooli
Anta Misbaahus Suduuri
Anta Ikthiiruw Waaghooli
Anta Misbaahus Suduuri

Sunday, November 21, 2010

Seven secrets.

Harry Potter and the Deathly Hallows...

1 Is the first Harry Potter film in which ­Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry is not seen at all.

2 Became the first two-part Harry Potter film, as the scriptwriter Steve Kloves found it impossible to fit all the ­elements of the book into a single story.

3 Required Daniel Radcliffe to impersonate six actors as their characters took a Polyjuice Potion, which made them look like Harry Potter. The scene — which took three days and 100 takes to shoot — ends with seven Harry Potters in the same room, at the same time, all played by Radcliffe.

4 Features a chase between evil Death Eaters and the motorbike and sidecar ­containing Hagrid and Harry, which was filmed in the Dartford and Mersey ­Tunnels in East London and Liverpool.

5 Brought traffic to a standstill in London’s Piccadilly Circus when a scene was shot there. Although ­filming took place before dawn, ­hundreds of Potter fans turned up.

6 At one point in the film, Harry, Ron and Hermione end up in a London diner. On the wall is a poster from Equus: the play in which Daniel Radcliffe starred as stable boy Alan — a role that required full nudity.

7 Ends at a cottage made of shells, on a beach in Pembrokeshire, Wales. The cottage was held down by water bottles, weighing several tons each, to stop it blowing away.


LOL!






Friday, November 19, 2010

Thursday, November 11, 2010

Pensel 2B.

Rumah saya ada kucing.

Nama mereka adalah... Biebie, Bulat, Giant dan WakaWaka. Mereka semua adik-beradik yang sah, tapi tiada sijil lahir. Sebaya tapi saiz lain-lain.

Biebie ni seekor kucing yang ganjil. Slow in everything. Jalan slow.. Lintas jalan pun slow. Tengok kiri kanan pun slow.. Kelip mata pun slow. Berak.. tak sure.

Pendek kata, memang slow-mo lah dia ni. Dia jarang mengiau. Susah nak dengar dia mengiau sampai aku ingat dia ni bisu. Mungkin jaga aurat atau vocal cord.

Bulu dia tebal. Nak-nak di lehernya. Kira dia ni kalau disuluh menggunakan torch light ajaib Doraemon itu bagi dibesarkan saiznya, mungkin tampak seperti singa yang pemalu tapi cool. Tapi tak berapa nak singa sebab bulu dia putih dan kelabu. Kalau pergi grooming, insyaAllah memikat. Tapi dia ni ada masalah mata. Kabur. Sebab tu dia slow kot.

Dia ada masalah calculation. Kira kalau dia nak lompat dari satu tempat ke satu tempat.. contoh macam nak lompat turun dari sofa ke lantai, hal ini agak memakan masa. Dia kena fikir dengan tenang dan penuh rasional. Dia kena estimate dulu jarak jauh lompat yang perlu dia lakukan. Mungkin kira-kira lima ke sepuluh minit kemudian, baru dia lompat. Ataupun dia batalkan saja hasrat dia.

Dia kuat makan tapi tak pernah meminta. Kalau ada, ada. Kalau takde, dia termenung je kat dapur. Kalau ada makanan, dia last sekali habis. Mungkin dia kunyah 44 kali baru telan. Kalau guna dapur yang rendah, contoh nak masak guna kawah atau periuk sebesar alam tu, dia akan volunteer jadi pak guard. Maka dia duduk bersimpuh elok depan dapur tersebut, sambil cuba melelapkan mata. Kira pak guard makan gaji buta lah ni. Mungkin dia suka akan bahang dapur yang suam suam taik unta itu.

Biebie

Bulat

Dia ada abang bernama Bulat. Dulu nama Bulat ni Chikaro kot (ye ke, Iena?) tapi ditukar sebab kus semangat dia ni, nak lawan dengan aku kot. Dia paling gedebab antara siblings yang lain. Bulat ni manjanya tahap mintak direbus. Kalau dia nampak aku balik dari kerja, dengan bontotnya yang ditonggekkan secara sengaja, dia pun berjalan ke arah ku lantas pup... landing atas kaki. Aku berjalan, tinggalkan dia yang terbaring ala-ala posing majalah Mangga. Nanti dia bangun, dan pup.. baring lagi sekali. Cubaan menggoda ini akan dilakukan sehingga lah diambil dan diletak atas riba. Bila dah letak atas riba, dia punya aksi memang mengghairahkan. Minta diusap dan dibelai. Muka memang stim habis sampai aku rasa nak letak dia atas dapur, masak stim kurang garam.

Bulat tak takut kereta kitorang. Kira kalau dia landing tengah-tengah jalan, even if tayar kereta kita lagi sikit nak gelek kaki dia, muka dia maintain eksyen. Sikit pun tak undur. Maka kami bernama manusia berperikemanusiaan ni lah yang kena keluar kereta, dukung dan alih kan si Bulat dasar pemalas ni.

Tapi Bulat ni stylo sikit. Aku rasa kalau di alam manusia, dia ni Romeo Kampung.

Jadi nak dibandingkan Bulat dan Biebie ni memang jauh beza. Biebie pun kerempeng je. Tapi Bulat tak pernah buli Biebie. Dia hormat Biebie ni. Diorang borak-borak pun setakat tepuk-tepuk bahu , tarik-tarik misai je.

Maka semalam, di dapur.. Biebie yang slow ini pun cuba mencakar kadbod polisterin. Sudah perangai haiwan ini kan suka mencakar. Dia cakar dan cakar. Tapi sopan. Slow dan halus je bunyi cakaran menampar-nampar dinding kadbod. Tiada kesan pun polisterin tersebut. Sikit pun tidak terluka.

Bulat dan Giant datang, duduk bersimpuh di belakang Biebie. Melihat Biebie mencakar. Bulat tengok Giant, Giant tengok Bulat. Tiba-tiba Biebie stop. Bulat bangun. Mungkin kena sound, maka Biebie berundur setapak dan Bulat si romeo tonggek ini datang mengambil posisi asal Biebie. Didepa kedua tangannya tepat menghala ke kadbod lantas zrass zrasss.. Bulat mula mencakar penuh kejantanan. Berterbangan butir-butir polisterin bagaikan salji. Hampir rabak kadbod itu dikerjakan Bulat. Lantas Bulat stop dan berundur.

Biebie kembali ke depan. Dengan lafaz Bismillah, dia bersedia untuk mencakar.

Zrass zrass.. kali ini, baru lah nampak cakaran Biebie membuahkan hasil. Maka bertambah lagi salji menyapa lembut wajah masing-masing.

Biebie stop. Kepenatan barangkali. Bulat mencakar lagi. Tapi sekejap sahaja. Biebie seolah-olah ketagihan, terus sambung mencakar sehingga hampir lunyai kadbod tersebut. Tiba-tiba Bulat seolah men-sound Biebie, "Woi, kot ye pun gian, agak-agak lah nak cakar pun!"

Kemudian Biebie stop. Akhirnya mereka bertiga bingkas beredar dari tempat pencakaran.

Aku yang memerhati dari tadi ketawa tanpa henti melihat kejadian Tuhan ni.

Inilah aksi me-landing atas kaki orang.





p/s: Kalau cukup ketabahan di hati, weekend ni nak pergi jumpa dentist. (saya punya bad memory di klinik gigi. hampir collapse akibat alergik bius.)



Fadhilat Berzikir

Hafiz ibnu Qaiyim R.A. adalah seorang ulama hadis yang termashur, di dalam risalah Al-Wabil beliau menggariskan beberapa kelebihan berzikir antaranya:

* Zikir menjauhkan syaitan dan melemahkan kekuatannya

* Zikir menyebabkan Allah redha

* Zikir menjauhkan dukacita daripada hati manusia

* Zikir menggembirakan hati

* Zikir menguatkan badan dan menyeronokan sanubari

* Zikir memurahkan rezeki

* Zikir adalah sinaran hati dan muka

* Zikir adalah membawa orang yang berzikir itu kepada kehebatan dan kegagahan yakni dengan memandang wajahnya seseorang merasa gentar

* Zikir melahirkan cinta sejati kepada Allah kerana cinta itulah roh islam, jiwa agama, dan sumber kejayaan dan kebahagiaan. Zikrullah itu merupakan pintu cinta Ilahi.

* Zikir adalah mendatangkan hakikat Muraqabah dan Muraqabah itu membawa seseorang kepada martabat ihsan. Dengan adanya martabat ihsan maka manusia dapat beribadat kepada Allah dalam keadaan yang seolah-olah ia melihatNya

* Zikir membawa seseorang kepada penyerahan diri dengan sebulat-bulatnya kepada Allah. Dengan ini lama kelamaan maka setiap urusan dan dalam setiap keadaan Allah menjadi pelindung dan pembantu baginya.

* Zikir adalah membawa seseorang kepada Takarrub (mendekatkan diri) kepada Allah. Jika zikir itu bertambah banyak maka dengan sendirinya ia bertambah dekat kepada Allah dan semakin bertambah lalai daripada berzikir maka dengan sendirinya ia bertambah jauh dari Allah.

* Zikir adalah membuka pintu makrifat Allah

* Zikir melahirkan keagungan dan kehebatan Allah dan semangat merapatkan diri kepada Allah.

* Zikir adalah menyebabkan Allah ingat kepada seseorang yang ingat kepadanya seperti mana disebutkan di dalam Al-Quran (surah Al Baqarah 151) "Fazkuruunii azkurkum" ertinya; "kerana itu ingatlah kamu kepadaKu, nescaya Aku ingat pula kepada mu".


Tuesday, November 09, 2010

Ketua gajah kena pancung.



[photo removed]



Kau tengok ni. Ada kejadian alam lagi besar sizenya dari aku.

Aku memang sangat suka lah binatang ni.. Taktau nak panggil apa sebab dia bukan teddy bear. Mungkin namanya bantal bunga? Fine. Aku ulang balik.

Aku memang sangat suka lah bantal bunga ni. Tapi sebab aku tak suka spend duit atas benda-benda yang tidak menambah berat badan, maka aku lupakan hasrat untuk membelinya pada harga RM69.90.

Jadi kepada bakal suami, jika berani, sila buat bantal ini sebagai hantaran.


p/s: kurang gemar aku lihat muka aku yang tak berapa matang itu. macam kanak-kanak kan? oh jangan salah faham. muka awet muda dan muka tak matang ada perbezaannya. Untuk kes ini, aku protes segala salah sangka yang mengatakan aku cuba memuji diri sendiri. Terima kasih.


Pertautan sepat dan puyu.



Alhamdulillah Along dah selamat bertunang pada hari Sabtu, 6 November yang lalu. Majlis berjalan dengan lancar (ayat standard - sebenarnya enjin tak berapa nak panas lagi).

Hari Khamis dan Jumaat tu aku cuti sempena Diwali walaupun tak berapa nak logik percutian aku di situ memandangkan aku berketurunan Melayu asli, campur sedikit dengan Bugis tapi dah berlapis-lapis generasi maka darah Bugis itu mungkin hanya tinggal setitik dua saja.

So pada hari-hari cuti tersebut, aku, keluarga serta sanak saudara sibuklah membuat persiapan untuk majlis itu nanti. Khamis tu bangun sedikit awal dari hari cuti kebiasaan.. kira-kira pukul 9.00 pagi. Ibu kejut pukul 8.30 pagi tapi biasalah aku.. agak bukan Ayu Fieda untuk bangun tepat pada masanya. Ada prosedur yang perlu dilakukan sebelum aku berjaya duduk instead of terus terkujur di atas katil. Contoh seperti, cium bantal dan golek-golek bagi memastikan setiap penjuru katil bersaiz Raja itu dirasai sama rata.

Lepas sarapan, baru lah start buat apa yang belum buat. Actually malam Khamis tu lagi kami dah berhempas pulas buat hantaran. Hmm.. jap. Takde lah berhempas pulas. Sebab yang memulas, mungkin perut kami je. Banyak yang dah siap, cuma tinggal bekas cincin, towel (Ibu nak jugak buat towel padahal hantaran dah melebihi sasaran. Janji 7, akhirnya terbentang 17. Boleh?), kain, buah-buahan, dan sirih junjung.

Sirih junjung aku buat last sekali. Masa Jumaat malam Sabtu. Riuh-rendah rumah bila sanak-saudara datang. Biasa lah, kami ni kurang peka dengan keadaan sekeliling tatkala bersama. Iena dah pening kepala nak buat kain pasang tu. Kalau ikut aku, memang aku lipat-lipatkan je pastu ikat dengan reben (betul ke ejaan Melayu nya begini? Saya Bugis, remember?). Tapi makcik-makcik selaku pengkritik berwibawa pastinya mahu idea yang lebih inovasi, berdaya saing dan bermutu tinggi.

Ok mari cerita pasal majlis pertunangan Along.

Sila lawati blog Iena untuk cerita lebih lanjut.

Ngagagaga.

Sama je cerita kami. Cuma aku nak tambah sikit, kami dijamu kuih-muih, lemang, rendang dan mee bandung. Tak ke agak kerayaan di situ? Tapi comel tau lemang dia. Kira untuk tahap profesional macam aku ni, kena telan sekali lapan. Saya bukan penggemar mee bandung, dan banyak pulak lah diorang letak. Mungkin setelah dikaji saiz badan aku dan saiz pinggan, maka terhasillah kuantiti mee sebanyak itu. Mungkin mereka tak mengambil perkiraan makanan-makanan lain yang ingin saya telan, jadi tak habislah mee saya itu.

Aku juga bertindak sebagai jurukamera bidan terjun bangunan. First time guna speedlite, dol. Mana lah gwa reti kan. Main snap je. Maka terhasil lah kecacatan penataan cahaya di beberapa gambar. Maka tak apa, ada 500+ keping aku snap dengan rakus sekali. Gambar-gambar sila rujuk blog yang disebut tadi. (Nampak sangat jiwa gwa dimamah kemalasan yang tidak terhingga.)

Bunga-bunga untuk sirih junjung aku beli dekat pasar Kinta kat Ipoh ni. Sekuntum ros tu RM1 je. Ish murah ku rasakan jika nak dibandingkan harga dekat KL. Dulu aku beli bunga segar kat Seri Kembangan tu, RM3 sekuntum. Tiba-tiba terdetik di hati, "Oh apa mungkin selepas ini dapat ku hiasi kamar ku dengan bunga-bunga segar setiap hari?"

Memang misi mustahil.

Lupakan saja.

Hari Ahad pulak, bangun seawal 7.30 pagi (logik tak? logik tak?) sebab dah janji dengan sepupu nak datang umah mak dia (merangkap mak sedara aku lah, sengal). Nak tengok anaknya yang baru lahir kira-kira dua bulan yang lalu.. (baru lah sangat). Mohammad Harraz nama diberi. Sebelum tu diorang ni duk sebut-sebut "Arraj.. Arraj..." Aku agak hairan la apsal nama diberi sedemikian rupa. Walaupun masih anak dara, tapi aku tau la baby lahir keluar ikut mana kan.

"Apsal nama dah macam faraj je ni..?" Aku bertanya. Tapi tidak diendahkan.

Aku bertanya lagi, "So next nama apa? Uterus?"

Kecepuk! Tepat di kepala.

Gambar? Nanti lah.. Kemudian upload.

Yelah yelah. Aku ni bukan lah pemalas sangat sebenarnya. Pemalas nak mampos je. Tapi takpe, aku upload satu.



TENGOK. Dua aku upload. Gile kau. Tinggi effort aku.

Lepas pergi tengok Harraz, berangkat lah aku bersama Along dan cousin, Nurul ke Bagan Serai, rumah tunang Along. Perjalanan memakan masa kira-kira sepurnama, kalau seret pakai pelepah pisang. Kalau naik kereta dan ikut highway yang telah dibina oleh kerajaan dan syarikat PLUS, kira-kira satu jam setengah sampai lah.

Lunch di sana. Aku join sekali sebab tunang Along, Hajar minta aku join sekali pergi ke butik pengantin (ayat agak berkecamuk di situ). Mana tahu kalau-kalau ada yang sesuai dengan aku. Eh?

Tengah-tengah belek baju pengantin tu, aku tengok saiz semua sama rata atau dalam erti kata lain yang lebih hina, muat-muat untuk peha aku je. Maka dengan tak semena-mena aku tertanya, "Err.. saiz macam saya ni tak ada ke?"

Terus gadis itu tertawa. "Mesti lah adaaaa.."

Saya pun cuba cover balik, "Errm.. tu lah kan. Orang cam saya pun nak bahagia jugak.."

Konon-konon nak buat The Making Of lah ni..

Kantoi!! Menguap!

KAU TENGOK LAGI. Tak ke rajin namanya upload gambar lebih dari satu which means it's plural, not singular. Erti 'pemalas' tiada dalam kamus kehidupan ku.


Kitorang sempat singgah pasar lagi. Cari ikan sepat dan puyu bendang. Tak mau yang bela punya, pesan si Mak Long yang demanding. Alhamdulillah jumpa jugak selonggok RM2, tinggal itu je pun. Maklum lah pergi pasar pukul 12.30 tengahari. Sedikit salah percaturan.

Balik tu Mak Long terus goreng. Sungguh sedap!! Tak tipu dol. Apa aku dapat kalau tipu kau? (terliur ni..)

Punyalah keletihan percutian aku selama empat hari ni. Hari Ahad tu lepas Maghrib, gwa terus pengsan daa. Tak sedar apa. Dinner pun bolayan. Jarang-jarang berlaku. Jadi sila beri reaksi seperti "Whoaa.." atau pun, "Gile kentang!"

Ok sekian dulu. Kepada Encik Siput, mohon maaf Cik Ayam tak dapat speak London today.



[photo removed]
Saje test letak gambar sendiri yang tahap gediknya boleh mengundang kecelakaan jalan raya. 


Kelebihan 10 Hari-hari Pertama Zulhijjah




(Artikel ini dipetik dari blog Ustaz Abdul Halim Abdullah)

Imam Ahmad r.a. dari Ibnu Umar r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, "Tiada suatu haripun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari 10 Zulhijjah ini, oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdu Lillah).

Ibnu Hibban di dam kitab Sahihnya meriwayatkan dari Jabir r.a. bahawa baginda s.a.w bersabda, "Seutama-utama hari adalah hari Arafah".

Amalan yang dianjurkan padanya

1. Menunaikan ibadah haji dan umrah yang merupakan sebaik-baik amalan. Banyak hadis menyatakan kelebihan ibadah ini di antaranya : Sabda Nabi s.a.w.: "Satu umrah ke umrah yang lain menghapuskan (dosa) yang dilakukan di antara keduanya dan haji yang baik (diterima) tiada baginya balasan melainkan syurga".

2. Berpuasa pada hari-hari tersebut atau sekadar kemampuannya – terutamanya pada hari Arafah. Tidak dinafikan bahawa puasa adalah di antara amalan yang terbaik dan ia adalah pilihan Allah seperti yang dinyatakan di dalam sebuah hadis qudsi, "Puasa itu adalah bagiKu dan Akulah yang membalasinya, dia meninggalkan keinginan nafsunya, makanan dan minumannya semata-mata keranaKu".

Imam Muslim meriwayatkan dari Abi Qatadah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, Puasa pada hari Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang.

3. Takbir (Allahu Akbar) dan berzikir padanya, firman Allah s.w.t yang bermaksud, (Dan supaya mereka menyebut nama Allah pada beberapa hari yang termaklum), hari-hari tersebut dijelaskan sebagai 10 hari di bulan Zulhijjah. Sebab itulah para ulama menyarankan supaya diperbanyakkan berzikir pada hari-hari tersebut sebagaimana mafhum hadis Ibnu Umar r.a. yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, di antaranya, "Oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdulillah)".

4. Bertaubat dan meninggalkan segala maksiat dan dosa, semoga dengan amalan baik dapat mencapai keampunan dan rahmat Allah. Ini kerana maksiat adalah punca kepada jauh dan terhindarnya seorang hamba dari rahmat Allah manakala ketaatan pula adalah punca dekat dan kasihnya Allah kepadanya.

5. Memperbanyakkan amalan soleh terutama amalan sunat tambahan seperti solat sunat, berjihad, membaca al-Quran, menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran dan seumpamanya kerana semuanya akan digandakan pada hari-hari tersebut.

Amalan yang dikerjakan ketika itu walaupun kecil tetapi ia lebih disukai oleh Allah dibandingkan pada hari-hari lain. Begitu juga amalan yang besar seperti berjihad di jalan Allah yang dikategorikan di antara amalan yang terbaik, tidaklah mendapat kehebatan pahala pada hari-hari itu melainkan apabila kuda (kenderaan) yang ditungganginya terbunuh (binasa) dan darahnya keluar (dia cedera atau mati syahid).

6. Disyariatkan bertakbir pada beberapa hari yang mulia itu pada waktu siang atau malam terutama selepas menunaikan fardu solat lima waktu yang dikerjakan secara berjemaah.

Bagi mereka yang tidak menunaikan ibadah haji, takbir bermula dari waktu subuh hari Arafah (9 Zulhijjah) dan bagi yang menunaikannya takbir bermula pada waktu Zuhur hari raya haji (10 Zulhijjah), semuanya berakhir sehingga waktu Asar pada hari ke-13 Zulhijjah.

7. Disyariatkan amalan korban (menyembelih haiwan ternakan) pada hari raya haji dan hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Zulhijjah). Ia merupakan sunah Nabi Ibrahim a.s. setelah Allah s.w.t mengujinya dengan perintah menyembelih anaknya Ismail tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih.

8. Imam Muslim meriwayatkan dari Ummu Salamah r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda, Apabila kamu telah melihat anak bulan Zulhijjah dan ada di kalangan kamu yang ingin berkorban (sembelih haiwan ternakan), hendaklah dia menahan dirinya dari (memotong) rambut dan kukunya, dan di dalam riwayat lain : "Maka janganlah dia memotong rambut dan kukunya sehinggalah dia berkorban.

Perintah (sunat) ini berkemungkinan ada persamaan dengan hukum bagi mereka yang membawa haiwan ternakan (ketika mengerjakan haji) dari kampung mereka yang telah dijelaskan oleh Allah, maksudnya, (Dan janganlah kamu mencukur rambut kamu sehinggalah haiwan ternakan (yang dibawa untuk dihadiahkan dagingnya kepada penduduk Mekah) itu sampai ke tempatnya).

Larangan (memotong rambut dan kuku) ini pada zahirnya adalah khusus kepada pemunya haiwan korban tersebut sahaja dan tidak termasuk isteri dan anak-anaknya melainkan mereka juga mempunyai haiwan seumpamanya, dan tidak mengapa jika yang berkenaan membasuh dan menggosok kepalanya kemudian terjatuh beberapa helai rambutnya.

9. Setiap muslim hendaklah berusaha menunaikan solat hari raya secara berjemaah, mendengar khutbah oleh imam selepas solat tersebut supaya mendapat pengajaran daripadanya.

Sepatutnyalah kita mengetahui hikmat di sebalik perayaan ini. Ia merupakan hari menyatakan kesyukuran dengan melakukan kebaikan. Janganlah pula dilakukan padanya perkara yang mendatangkan kemurkaan Allah dengan mengerjakan maksiat, kesombongan, pertengkaran dan sebagainya yang boleh menjadi sebab kepada terhapusnya amalan kebaikan yang dikerjakannya sebelum itu.

10. Penuhilah hari-hari berkenaan dengan ketaatan kepada Allah, berzikir, bersyukur, menunaikan perintah-Nya, menjauhi larangan-Nya, mendekatkan diri kepada-Nya semoga mendapat rahmat dan keampunan-Nya.


Thursday, November 04, 2010

Perfectly me.

Hi,

My name is Ayu Fieda. You can call me Ayu. Sometimes people call me Fieda.. and my classmates when I was in secondary school used to call me Nora. See how I fully utilized my name?

I have various nicknames too. Ayu Fid.. Yuyu.. Ayouu.. Emak.. Yu.. Ayu Bayu.. Nell..

When I was in primary school, the boys gave me few nicknames too. Ikan puyu.. Kayu.. But the most I can't forget is Ketua Gajah (instead of Ketua Darjah).

I love sky diving.

Yah, that's a lie.

I love twittering. But I don't really enjoy facebooking. I'm still finding out the reasons why my friends are so much into it. But I bet they're having the same thought on why I love Twitter so much.

The answer is... Love doesn't need any reason.

Whew~

I love blogging too. But time always seems to be my major constraint. And sometimes, I need mood to blog. I can't simply blog without having the feeling to blog. Get me, no?

But I have a few people who always urge me to blog. They are my encouragement. Or some sort like the only reason that makes me feel motivated to update this 7 years old blog. Seven freaking years! And I'm still successful at writing craps. Bravo me.

So to my sayang, my sahabat, my anje, my colleague, my friends (you definitely know who you are).. I'll keep talking trash as long as you want me to!

Anyway,

I'm having chicken pox right now.

Of course that's another lie, silly.

I am quite clumsy. I put 'quite' word there not because I refused to admit I am very clumsy but so far I haven't broken any bone yet, so I am quite clumsy. Yah I got myself few cuts.. but no stitches. I tore my ligaments but I'm still in one piece. God protected me, definitely. But I can't avoid myself from stepping on things, from breaking things, from hitting things. It just happens all the time. Everytime I go shopping, all the clothes hang up nicely with hangers will fall down onto the floor whenever I touch them. I spill drinks too. I think there's something wrong with my calculation inside my brain.

I am blur. So blur, people tend to take advantage on me. When I was watching TV for instance, you can ask me doing something and I will do it unconsciously. Sometimes I think I'm drinking Iced Milo, instead I was actually drinking Iced Tea and I would jump because I get shocked with the taste. Sometimes I wanted to go somewhere and I end up going to somewhere else. And sometimes I have problem calling up names. It's always started with "Syakiera, Faqirul, Zurin.." till all my friends know these three names. But it's always worse when I can't even recall a name at all. Or when I call my guy friend with a female name.

I am a person..
Who likes rain when everyone hates it,
who laughs a lot over stupid jokes,
who doesn't smile to strangers,
who hates pollution very very much,
who cries watching Grey's Anatomy,
who always fails to read people's mind,
who likes to sing for her friends,
who loves staring at beautiful girls,
who loves watching movies alone,
who likes to shop alone,
who prefers to stay in her bedroom 24/7,
who loves teasing young boys and kids,
who sometimes forgets she's already 26,
who is so scared to pass by people cutting the grass,
who can't use chop sticks that well,
who fails to respect smokers,
who cannot open durians,
who fails to recognize people without her specs,
who always misplaces her stuffs,
who has weight problem,
who doesn't like to hear her own voice,
who always leave things she just purchased on the counter,
and who sometimes forget to lock her car.

Oh I can't twist my tongue. No french kiss then.

I don't really eat french fries, by the way. Except Carl's Jr's.

Till then, to be continued. Stay tuned for the next episode. Will be released somewhere between this month till next November. Or perhaps never.

Whatever shit I am telling you this, I am beautiful in my way cause God makes no mistake.


Daa.




Tuesday, November 02, 2010

Ciri wanita solehah.



Rasulullah bersabda,'Dunia ini adalah perhiasan, dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah'. (Riwayat Muslim).



Tidak banyak syarat yang dikenakan oleh Islam untuk seseorang wanita untuk menerima gelaran solehah, dan seterusnya menerima habuan syurga yang penuh keni'matan dari Allah s.w.t. . Mereka hanya perlu memenuhi 2 syarat sahaja, iaitu:

1. Taat kepada Allah dan RasulNya
2. Taat kepada suami

Perincian dari dua syarat di atas adalah sebagai berikut:

1- Taat kepada Allah dan RasulNya

- Mencintai Allah s.w.t. dan Rasulullah s.a.w. melebihi dari segala-galanya.
- Wajib menutup aurat
- Tidak berhias dan berperangai seperti wanita jahiliah
- Tidak bermusafir atau bersama dengan lelaki ajnabi kecuali ada bersamanya mahramnya.
- Sering membantu lelaki dalam perkara kebenaran, kebajikan dan takwa
- Berbuat baik kepada dua ibubapa
- Sentiasa bersedekah samada dalam keadaan susah ataupun senang
- Tidak berkhalwat dengan lelaki ajnabi
- Bersikap baik terhadap jiran tetangga

2. Taat kepada suami

- Memelihara kewajipan terhadap suami
- Sentiasa menyenangkan suami
- Menjaga kehormatan diri dan harta suaminya semasa suami tiada di rumah.
- Tidak cemberut di hadapan suami.
- Tidak menolak ajakan suami untuk tidur
- Tidak keluar tanpa izin suami.
- Tidak meninggikan suara melebihi suara suami
- Tidak membantah suaminya dalam kebenaran
- Tidak menerima tamu yang dibenci suaminya.
- Sentiasa memelihara diri, kebersihan fizikal dan kecantikannya serta kebersihan rumahtangga.

FAKTOR YANG MERENDAHKAN MARTABAT WANITA

Apabila kita melihat bahawa punca rendahnya martabat wanita adalah datangnya dari faktor dalaman. Bukanlah faktor luaran atau yang berbentuk material sebagaiamana yang digembar-gemburkan oleh para pejuang hak-hak palsu wanita.

Faktor-faktor tersebut ialah:

1- Lupa mengingati Allah

Kerana terlalu sibuk dengan tugas dan aktiviti luar atau memelihara anak-anak, maka tidak hairan jika ramai wanita yang tidak menyedari bahawa dirinya telah lalai dari mengingati Allah. Dan saat kelalaian ini pada hakikatnya merupakan saat yang paling berbahaya bagi diri mereka, di mana syaitan akan mengarahkan hawa nafsu agar memainkan peranannya.

Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-Jathiah, ayat 23: Ertinya: " Maka sudahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmunya. Dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya."

Sabda Rasulullah s.a.w.: Ertinya: "Tidak sempurna iman seseorang dari kamu, sehingga dia merasa cenderung kepada apa yang aku sampaikan." (Riwayat Tarmizi)

Mengingati Allah s.w.t. bukan sahaja dengan berzikir, tetapi termasuklah menghadiri majlis-majlis ilmu, muzakrah atau sebagainya.

2- Mudah tertipu dengan keindahan dunia

Keindahan dunia dan keseronokkannya memang banyak menjebak wanita ke perangkapnya. Bukan setakat itu sahaja, malahan syaitan dengan mudah memperalatkannya untuk menarik kaum lelaki agar sama-sama bergelumang dengan dosa dan noda. Bukan sedikit yang sanggup menderhaka kepada Allah s.w.t. hanya kerana keni'matan dunia yang terlalu sedikit.

Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-An'am: Ertinya:" Dan tidaklah penghidupan dunia ini melainkan permainan dan kelalaian dan sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa, oleh kerana itu tidakkah kamu berfikir."



I want to watch the stars with you.

Alhamdulillah berakhir sudah semester kedua pengajian aku di UiTM.

Sekejap je dah hampir setahun aku belajar. Seronok tau belajar ni. Walaupun penat, kadang-kadang tak tidur buat assignment.. kadang-kadang letih nak pergi kelas.. dan setiap Sabtu terpaksa dikorbankan hasrat untuk berpoya-poya, tapi aku tetap rasa seronok.

Seronok belajar. Walaupun nak tertidur dalam kelas. Tapi ada tempat nak spam bagi menghilangkan ngantuk. :P

Seronok jumpa kawan-kawan. Walaupun jumpa seminggu sekali je. Tapi bila ada masa nak berborak, banyak topik nak dikongsi.

Seronok cuci mata.

Tapi penat. Sebab jarak ke kelas dari rumah aku adalah kira-kira 200km. But I'm so lucky to have such a supportive father like Abah. Dia lah yang tolong drive tiap kali aku pergi kelas. Baik kan abah saya? :) Tapi letih sebab kelas aku bermula 8.30 pagi sampai lah 6 petang. Penat tau..

Ada sekali masa bulan puasa, tak larat sangat rasanya. Bila lecturer tanya siapa duduk jauh, terus aku angkat tangan sambil mengadu nanti nak kejar buka puasa. So encik lecturer kesian, dia abiskan kelas lebih awal petang tu. Padahal aku nak berbuka kat area situ je nanti. Ahaha.

Semester kedua ni macam lagi susah daripada semester satu. Taktau lah boleh score ke tidak. Ada satu subject ni, subject network.. saya memang tidak gemar. Hahaha. Tapi cuba jugak untuk suka. Ish pening lah.. Masa test 1 tu.. aduh... senak dada nak jawab. Blank seketika. "Bila masa pulak la ada menatang ni.."

It wasn't a surprise that more than half of the class failed. Tapi, Alhamdulillah.. aku lulus la pulak. Ahaha.

Sabtu ni bakal berlangsung majlis pertunangan Along. Hantaran tak siap lagi. Khamis dan Jumaat aku cuti. So time tu nanti je lah aku buat. Harapnya segala berjalan dengan lancar. InsyaAllah. Amin.

Ok lah.. nanti update lagi. Mengantuk lah. Otak sedikit enggan untuk bekerjasama. Kurang oksigen nih. Hmhhh~!! (tarik napas dalam-dalam)

Zzzz..