Sebenarnya tengah backing up files dalam laptop ni. Disebabkan bosan menunggu, aku update lah blog dengan resepi terbaru yang aku telah cuba. (Maklumlah baru nak berjinak-jinak dengan baking.)
Resepi ni olahan daripada resepi tempatan dan juga luar negara.
Bahan-bahan
For the crust
2 bungkus Oreo - buang cream, dan kisar halus.
1/3 unsalted butter, dicairkan. (pakai salted butter yang biasa tu pun boleh)
For the cheesecake
250g cream cheese
1/2 cawan gula (kurangkan jika lebih suka kurang manis)
2 biji telur
2 sudu perahan jus lemon (takde lah muak sangat cheesecake tu nanti)
1/2 sudu besar esen vanila
5-6 keping biskut Oreo - coarsely chopped
Cara-cara
For the crust
1. Cairkan butter.
2. Tuang butter ke dalam Oreo yang telah dikisar halus. Sebatikan.
3. Grease your baking pan with butter, atau letak parchment paper.
4. Rata dan mampatkan Oreo tadi pada dasar loyang.
5. Bake for 5 - 10 minutes. Suhu oven kira-kira 160 darjah Celcius.
For the cheesecake
1. Pukul cream cheese sehingga lembut (kira-kira 2 minit camtu).
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit hingga habis.
3. Masukkan telur perlahan-lahan, kemudian masukkan perahan jus lemon dan esen vanila.
4. Kalau pakai mixer, stop beating then masukkan coarsely chopped Oreos dan gaul dengan lembut menggunakan spatula / senduk.
5. Tuang adunan ke dalam loyang tadi dan bakar kira-kira 40-50 minit. Suhu oven kira-kira 160 darjah Celcius.
Tapi aku bake pakai microwave oven, so dah ade program untuk cake. Senang keje den. Setengah jam dah masak.
Setelah masak (when the edges are set but the middle still jiggles slightly, its good enough), biarkan sejuk pada suhu bilik kira-kira sejam gitu, then baru masukkan ke dalam fridge. Best kept in fridge for at least 3 hours. So do make sure you have plenty of time to bake this cheesecake before you can actually serve it.
Besides slicing the cake the way people always do, you can slice it up into bars.
1 comment:
sedapnya
Post a Comment